ABÇ Eğitim Danışmanlık



593500565-abc-egitim-danismanlik.peg
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDİR? NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR?

Öğrenme güçlüğü dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında yaşanan güçlükler olarak tanımlanmıştır. Bu öğrenme güçlüğünün birey için doğuştan olduğu ve özellikle DEHB ile birlikte görülebilir olduğu eklemiştir.

Öğrenme güçlüğü, normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip (IQ > 85), primer psişik bir hastalığı olmayan, belirgin bir beyin patolojisi olmayan, duyusal engeli olmayan, dinleme, konuşma, okuma, yazma akıl yürütme ile matematik becerilerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlükleri olan, sekonder olarak kendini idare etme, sosyal algılama ve etkileşim sorunları yaşayan, standart eğitime rağmen yaşına ve zekâsına uygun başarı gösteremeyen bireylerde görülen nörolojik kökenli gelişimsel bir bozukluktur.

Alt Tipleri

 -Okuma bozukluğu (disleksi)

-Yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi)

-Aritmetik bozukluğu (matematik) (diskalkuli)

 Görülme Sıklığı

Farklı dil ve kültürlerde okul çocukları arasında okuma, yazma ve matematiğin akademik alanlarında öğrenme güçlüğü %5 ile %15 arasındadır

Cinsiyet Farklılıkları

Genellikle özgül öğrenme güçlüğü, erkeklerde kızlara oranla daha yaygındır. Yapılan çalışmalarda çalışmalarda dislektik anne babaların çocuklarında okuma bozukluğu riskinin erkek çocuklarda % 30-40, kız çocuklarda %17- 18 olduğunu bildirmişlerdir Bu oranlar normal popülasyonda var olan riskten 5-12 kat daha fazladır.

Yorumlar

Yorum Yaz



Benzer Yayınlar

OKUL ÖNCESİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ

OKUL ÖNCESİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ

Okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğü belirtileri yapılan araştırmalara göre uzaysal-zamansal süreçlerde, işitsel, görsel ve dokunsal süreçlerde ve denge ile motor kontrolünde var olduğu bildirilen güçlükler bulunmaktadır.