ABÇ Eğitim Danışmanlık



593500565-abc-egitim-danismanlik.peg
OKUL ÖNCESİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ
Okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğü belirtileri yapılan araştırmalara göre uzaysal-zamansal süreçlerde, işitsel, görsel ve dokunsal süreçlerde ve denge ile motor kontrolünde var olduğu bildirilen güçlükler bulunmaktadır.

I-İşitsel Bellek Sorunları

Fonolojik farkındalık, çözümleme ve işitsel bellek ile ilgili sıkıntılarla kendini gösteren, beklenen doğru kelime yapısı ve sırasıyla konuşmak, ritmik oyunlara ve etkinliklere katılmak, kendiliğinden konuşma sırasında kelimeleri doğru telaffuz etmek, yüksek sesle okunan hikayeleri anlamakta güçlük görülebilir. Yetersiz sözcük dağarcığı, sözcük bulmada ve isimlendirmede güçlük, temel sözcükleri karıştırmak(koşmak, yemek, vermek gibi), sözcük, hece çevirmek (mavi yerine vami, sifon yerine fison gibi), bazı harfleri karıştırmak (f-v, b-m gibi), harf-ses ilişkisini öğrenmede güçlük, kafiyeli sözcükleri kullanmada zorluklar olarak belirtilmiştir. Yönergeleri akılda tutmada zorluk yaşarlar, dinlemiyormuş gibi görünürler. Ayrıca sayılar, harfler, kelime dizileri ve cümleler kadar çok heceli kelimelerin tekrarındaki zayıf performansda gözlenmiştir.  Sesli (tekrarlama ve heceleme gibi) oyunlarda ilginin kaybı ve tekerlemeleri öğrenmede ve harflerin, sayıların, haftanın günlerinin hatırlanmasında zorluk olarak görülmektedir. Saymayı öğrenmede başarısız olabilirler. Aynı ses ile başlayan fonemleri tanımada zorluk yaşayabilirler.

II-Görsel Bellek Sorunları

Görsel ayrımlaştırma yetenekleri zayıftır. Görsel figür-zemin ayırt etmede güçlük çekerler. Görsel hafızaları zayıftır. Uzaklık, derinlik algıları zayıftır. Çizim ve kopyalamaya karşı isteksizlik, geometrik şekilleri çizmede güçlük yaşarlar. Kendi isimlerini yazmada zorluklar yaşayabilirler .

III-Dokunarak Ayrımlaştırma Sorunları

Gözü kapalıyken avcuna çizilen şekli, sayıyı ayırt etmekte güçlük yaşayabilirler

IV-Dil Sorunları

Dilin gramer yapısına uygun olarak kelimeleri dizip cümle oluşturmada güçlük yaşarlar. Kendini ifade etme becerileri zayıftır. Dil gelişimi bir kısmında gecikmiştir Sıklıkla bebeksi konuşurlar. Konuşmada ve dil gelişiminde ortaya çıkan gecikme disleksinin en erken yordayıcısıdır.

V-Organizasyon Sorunları

Zamanını iyi kullanmada zorluk yaşarlar. Uyaranları sınıflama ve gruplamada zorluklar yaşarlar.

VI-Oryantasyon Sorunları

Mekanda yönelmede, pozisyonu almada zorluk çekerler (Top yakalama, ip atlama). Yön bulmada, sağ-sol ayırt etmede sıkıntılar yaşayabilirler. Yön karıştırma (ayakkabılarını ters giyme, kitabı ters tutma) görülebili . Mesafe ve ölçümlerde zorluk çekerler. Ayrıca ön-arka gibi kavramları öğrenmede, rutini izlemede zorluklar görülebilir.

VII-Zaman Sorunu

Zamanı karıştırabilirler. Örneğin, dün, bugün yarın, şimdi-sonra.

VIII-Motor Koordinasyon Sorunları

Motor koordinasyonları, el-göz koordinasyonları zayıftır (Özat, 2010). Çizim ve kopyalaya karşı isteksizlik, düğme iliklemede, makas kullanmada, çatal-kaşık kullanımında, ayakkabı bağlamada zorluklar ve geometrik şekilleri çizmede güçlük, kalemi hatalı tutma gözlenebilir.

IX-Sosyal-Duygusal Davranış Sorunları

Duygulanım değişken olabilir. Akranlarıyla iletişim problemleri, değişikliğe uyum problemleri yaşayabilirler. Beden imajı zayıftır. Sekonder davranış bozuklukları görülebilir. Bazıları alt ıslatma, tuvalet problemleri,  karın ağrısı, okul reddi görülür.

DİSLEKSİDE ERKEN TANININ ÖNEMİ

Ülkemizde disleksi tanısı genellikle ikinci ve üçüncü sınıflarda konmaktadır. Erken tanı, erken müdahaleyi getirir anlayışına uygun olarak bu yaşta tanılanan çocuklar, erken müdahaleden ve özel eğitim hizmetinden geç yararlanmaktadır. Bu durum, özel eğitimin süresini uzatmakla birlikte, özel eğitim giderlerini arttırmakta, bireyin müdahaleden en yüksek verimi alamamasına neden olmaktadır. Ayrıca erken fark edilemeyen çocuklarda okula devam etmede sıkıntılar, sosyal problemler, uyum problemleri görülmektedir. Bu nedenle çocukların yaşadıkları akademik başarısızlık, öğrenilmiş çaresizliğe dönüşmekte ve olumsuz okul algısına sahip olmalarına neden olmaktadır.

Öğrenme güçlüğü olan çocukların erken tespiti zor ama yapılması mümkündür. Öğrenme güçlüğünün belirleyicisi olan anahtar davranışların okul öncesi ya da anaokulu öğretmenleri tarafından gözlemi bu sürece destek olabilir. Bu erken tespit, akademik zorluk riskinde olan çocuklara pozitif bir erken deneyim sağlayabilmek için gerekli müdahale stratejilerinin kullanımını kolaylaştırır.

Eğer bir çocuk öğrenme güçlüğü gösteriyorsa öğretmen onu çok iyi gözlemlemeli ve davranışlarını kaydetmelidir. Çocuğun problemine yönelik sınıf içi düzenlemeler yaparak destek olmalıdır. Okul öncesi öğretmeni eğitim müfredatında çocuğun uyumuna yönelik değişiklikler yapmalıdır.

Yorumlar

Yorum Yaz



Benzer Yayınlar

OKUL ÖNCESİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ

OKUL ÖNCESİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ BELİRTİLERİ

Okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğü belirtileri yapılan araştırmalara göre uzaysal-zamansal süreçlerde, işitsel, görsel ve dokunsal süreçlerde ve denge ile motor kontrolünde var olduğu bildirilen güçlükler bulunmaktadır.